Fyns Stift – Tine Lindhardt

Djævelens Advokat spørger Tine Lindhardt, biskop over Fyens Stift: Hvordan tolker du dommedag?

Hvad vil det sige, at Jesus engang kommer tilbage for at dømme levende og døde?

At det ikke er ligegyldigt, hvordan jeg opfører mig, hvad jeg gør og siger, og hvad jeg ikke gør og ikke siger, selv om jeg burde – måske fordi jeg er fej. Det har tværtimod meget stor betydning for andre mennesker.

Og det er det, jeg skal dømmes på, når vor Herre kommer og bringer det frem i lyset, som er skjult i mørket. Dommedag fastholder dermed alvoren i livet.

Hører det fortiden til at tro på dommedag som en stor, kosmisk omvæltning?

Dommedag ligger i Guds hånd. Der synes jeg personligt den ligger godt, og derfor gør jeg mig ikke de store forestillinger om, hvordan præcist den vil vise sig.

Hvis dommedag er hver dag og gælder min eksistens – er det så ikke bare en slags livsfilosofi?

Dommen er vor Herres, og den vil han fælde, når han kommer. Men dommedag til dén tid fastholder alvoren i livet her og nu. Derfor har dommedag også med mit daglige liv og min eksistens at gøre. Det betyder ikke, at vi skal gå og dømme hinanden, som vi tit gør:

“Iført dommer-kappens dyre klæde / klædte vi vor næste i foragt, / slog ihjel hans mod og stjal hans glæde, / klipped af Guds lov vor egen pragt,” som der står i en salme.

Dommen er og bliver vor Herres.

At plante et træ

Hvem skal frygte dommedag?

Det skal vi alle sammen, hvis vi har blot en anelse realistisk sans. Sagt med Paulus: ‘Det gode, jeg vil, gør jeg ikke, og det onde, jeg ikke vil, gør jeg.’

Ofte bevidst, andre gange fordi tilværelsen er fuld af dilemmaer, hvor man – uanset hvad man gør – vil komme til at gøre et andet menneske ondt.

Hvad har kristendommen at sige til dem, der er bange for verdens undergang?

At der er håb. Ikke på grund af os, men fordi Gud vil det. Kristus er død for vores skyld. Så når Gud på dommens dag ser på os, dømmer han os ude. Men i samme øjeblik træder vor Herre hen foran os og dækker for os, og så kommer vi med indenfor, i livet og hos Gud.

Det er kristendommens tro og håb. Så du skal ikke være bange for verdens undergang eller for domme-dag. Rejs dig, stå op og lev dit liv i ansvar og glæde og sig med Luther: “Hvis verden går under i morgen, vil jeg plante et træ i dag.”

Der er håb, stol på det!

Af redaktionen

Tema:
Dommedag

DEL ARTIKEL: