FAKTA. Vidste du dette om flymad, kirkekaffe og hestekød?

Af redaktionen

KarenBlixen.MogensvonHavenukendtr.DetKongeligeBibliotekBilledsamlingen.Babettes Gæstebud

… At Karen Blixens berømte novelle Babettes Gæstebud har referencer til en række bibelske fortællinger, især den sidste nadver?

Blixen skildrer det overdådige festmåltid som en selvopofrende kærlighedsgerning, og der er inviteret 12 gæster ligesom til Jesus sidste måltid med disciplene.

Kærlighedsmåltid

… At nadveren ikke var ritualiseret i den tidligste kristendom? Den var et sammenskudsgilde, hvor menigheden mødtes til et fælles aftensmåltid og delte, hvad de havde.

Det græske ord agape, som betyder kærlighed, gav navn til måltidet. Man sluttede med at mindes, at Jesus døde for menneskenes skyld.

Det gjorde man ved at uddele brød og vin og sige en takkebøn.

Kirkekaffe

… At kirkekaffen engang var noget, mange sogne så med skepsis på?

I dag er den såkaldte kirkekaffe snarere reglen end undtagelsen efter søndagens gudstjeneste.

Oftest består den af en hurtig kop kaffe og en småkage i våbenhuset, serveret af kirketjeneren eller et menighedsrådsmedlem.

Bordvers

… At det i lange tider været skik og brug at indlede et måltid med bordvers, som ofte var uddrag af kendte salmer?

Verset fungerede samlende og som en lille takkebøn til Gud. For nogle kristne samfund greb det om sig, så man sang både morgen, middag og aften.

Skulle man så også synge inden man tog en bid af et æble?

Man løste sagen ved at sige, at bordvers hørte til når der var kartofler på bordet, altså til aftensmåltidet.

Velkendte bordvers:

Ham takke alle vi med sang for alt, hvad han har givet, for hvad han vokse lod i vang, for ordet og for livet! ”Nu falmer skoven trindt om land” Grundtvig.

Alle gode gaver de kommer oven ned, så tak da Gud, ja, pris dog Gud for al hans kærlighed!

”Vi pløjed, og vi så’de” ældre tysk salme oversat af Jakob Knudsen.

Se salmerne her: www.salmebogenonline.dk

Flymad

… At flyselskaberne benytter lille en kode på fire bogstaver til at skelne mellem passagerernes ønsker om specialmåltider – også de religiøst betingede?

HNML dækker f.eks. over et Hindu-måltid, KSML er Kosher mens JNML betyder et Jainmåltid.

De fleste af de 26 koder handler dog om medicinsk bestemte diæter og allergier.

Endelig er der BLML, der står for Bland Meal – Kedeligt Måltid.

_MG_1355

Ernæringsposer

… At Total Parenteral Nutricion betyder total ernæring forbi tarmen og dækker over en ernæringsform, som man anvender til patienter, der hverken kan indtage eller fordøje føde på egen hånd?

Man giver en injektion direkte i blodet fra en pose, der indeholder det totale behov for ernæring, som et menneske har:

Aminosyre, dextrose, lipider, natrium, kalium, calcium, magnesium, acetat, klorid, fosfor, multivitaminer og sporelementer.

I daglig tale: Protein, sukker, fedt, salt, vitaminer og mineraler.

Selvom man har regnet sig frem til at disse bestanddele er nok, er det svært at overleve alene på denne kost.

Hippokrates

… At Hippokrates der levede i det 5. årh. før Kristi fødsel, havde ideer om den menneskelige ernæring og sundhed, der prægede sundhedsvidenskaben helt frem til 1800–tallet?

Hippokrates var især optaget af at regulere forholdet mellem koldt og varmt, fugtigt og tørt. I hans skrifter kan man læse, at man også for 2500 år siden havde problemer med vægten:

”Tykke mennesker som ønsker at blive slanke, skal gøre alle hårde, fysiske aktiviteter på fastende hjerte og begynde at spise, mens de endnu er forpustede og ikke er kølet af, og først drikke ikke alt for kold vin med vand i og tilberede deres madretter med sesam eller søde krydderier og andet af den slags. De skal nøjes med et måltid om dagen og ikke bade, de skal ligge på et hårdt leje og gå omkring upåklædt så meget som det nu kan lade sig gøre.”

Læs mere om Hippokrates på www.museion.ku.dk

2srjp0w7cad4srabDoggybag

… At restauranter og cafeer i Danmark hver år smider over 140.000 ton mad i skraldespanden?

Og det spild er unødigt stort, viser en undersøgelse af TNS Gallup. 60% af den danske befolkning vil nemlig gerne have resterne med hjem, når de er ude at spise.

Men tjeneren skal selv tilbyde det, maden må ikke blive rodet sammen, og den skal kunne komme hjem i køleskabet med det samme.

Foreningen Stop Spild af Mad har i samarbejde med Unilever udviklet en udviklet en doggybag, som kan bestilles gratis af restauranter og cafeer til uddeling.

Læs mere på www.stopspildafmad.dk

Hestekød

… At Hippofagi, “at spise hest”, i middelalderen blev forbudt i mange europæiske lande, fordi blev betragtet som en hedensk skik?

Det skyldes formentlig Pave Gregor lll, som i 700-tallet fordømte indtagelse af hestekød.

Historikerne peger på, at han var fra Syrien, hvor man ikke havde tradition for at spise hest.