Foto: Miklós Szabó

Er du klar til apokalypsen? Vi spurgte Bernt Christian Gotfredsen, freelance sikkerhedsrådgiver og livvagt med international arbejdserfaring fra bl.a. Mellemøsten. 

Fortalt til René Høegh

Som sikkerhedsrådgiver er jeg i kontakt med både privatpersoner, offentlige institutioner og virksomheder. Til private anbefaler jeg fire uundværlige ting, hvis man skal sikre sig imod flest mulige forskellige kriser:

Mad, vand, hygiejneartikler og selvforsvar.

Nogle madvarer egner sig særligt godt til at blive gemt: Mel, ris, salt, sukker og vitaminpiller, for at nævne de vigtigste. Vand kan opbevares i alle mulige slags beholdere, og ellers kan man hente vand fra de fleste danske søer.

Når staten ikke passer på dig

Hygiejneartikler kan man bruge til at handle med, hvis krisen er længerevarende. Behovet for tamponer, bind, toiletpapir og kondomer forsvinder ikke, selvom butikkerne bliver rømmet.

  For ikke at blive berøvet, når lovløsheden slipper fri, skal vi allerede før en krise hanke op i os selv og blive selvstændige individer. Bernt Christian Gotfredsen, freelance sikkerhedsrådgiver

Noget medicin kan købes i håndkøb, ligesom det meste førstehjælpsgrej. Og så kan man overveje at købe antibiotika, når man besøger Thailand eller lignende. Det kan vise sig at være godt at have liggende.

En række sikkerhedsforanstaltninger er også vigtige, for at man kan beskytte sig selv. Efter tre dages krise vil ansatte hos politi, brandvæsen, værnene og sundhedsvæsnet begynde at tage sig af deres egne familier frem for at gå på arbejde.

For ikke at blive berøvet, når lovløsheden slipper fri, skal vi allerede før en krise hanke op i os selv og blive selvstændige individer. Staten passer ikke på dig.

Vi frygter migration

Når jeg taler med private, er det oftest terror og udskiftningen af den europæiske befolkning, de frygter mest.

Ofte rammer terror kun få mennesker fysisk, men påvirker mange psykisk. Frygten hænger sammen med den migration, Europa har oplevet de seneste år, sammenholdt med de fremskrivninger af
demografien, der er blevet lavet. Dertil kommer, at hjemvendte IS-krigere udgør en trussel.

Derfor forstår jeg også godt folks frygt.

Nogle frygter også atomkrig – især mennesker, der er gamle nok til at have oplevet Den Kolde Krig, men for mig at se er denne trussel den mindst relevante at forholde sig til. For som privatperson har man næppe nogen chance for at gemme sig for nutidens ballistiske missiler.

Bernt Christian Gotfredsen rådgiver også virksomheder og private i sikkerhedsanliggender, herunder risikovurderinger og planlægning.

Tema:
Dommedag

DEL ARTIKEL: