Portræt. Udmeldt af folkekirken: Mark Rasmussen, 28 år, Rønnevang Kirke.

Fortalt til Karen Sofie Egebo

Jeg meldte mig hovedsageligt ud af folkekirken, fordi den bliver brugt politisk.

Dansk Folkeparti bruger kirken til at kalde danskerne for kristne, fordi det er en del af vores kultur. Det vil jeg ikke have, at mit navn skal bruges til.

Jeg har tænkt over at melde mig ud nogle gange, og i forbindelse med Ateistisk Selskabs kampagne sendte min søster mig et link og sagde, at det var nemt at melde sig ud.

Foto: Miklos Szabo

Jeg har ikke noget imod kristendom eller religion overhovedet. Jeg forstår sagtens de positive elementer og symboler ved ritualer, men jeg synes ikke, at det skal have noget med politik og stat at gøre.

Jeg synes ikke, man burde blive medlem så tidligt, man skal selv have lov til at melde sig ind, når man føler for det. Jeg kan ikke lide den måde, man får at vide oppefra, hvem Gud er. Jeg synes, at man selv direkte skal opleve Gud.

Jeg vil ikke afvise, at jeg en dag kan finde på at blive medlem af folkekirken igen. Mark Rasmussen

Jeg er ikke vred på religionen, jeg synes bare, at det er mærkeligt, at jeg skal have at vide, hvem Gud er, gennem et link mellem mig og Gud.

Måske medlem igen

I andre kulturer er der ritualer, som sætter dig lidt tættere på egenoplevelsen, og for mig at se er det en mere direkte oplevelse af Gud, end når nogen fortæller dig, hvem eller hvad Gud er.

Jeg kan godt lide at komme på den lokale kirkegård, som er velholdt. Den kunne jeg godt tænke mig at betale til. Hvis det lige passer ind med familien, når jeg er hjemme hos mine forældre i en forstad til Vejle, kan jeg også godt finde på at tage i kirke med dem. Der er en god præst, som jeg godt kan lide at høre på.

Jeg vil ikke afvise, at jeg en dag kan finde på at blive medlem af folkekirken igen. Jeg anerkender de psykologiske fordele ved ritualer, som forbinder en med Gud eller noget større i en eller anden forstand.

Jeg tror faktisk, at det er en lettelse for de fleste mennesker at vende tilbage til det, man har en kulturhistorie med, hvis man kan identificere sig med symbolerne.

Men hvis jeg selv skal vende tilbage, skal det være på nogle andre vilkår, hvor kirken ikke har samme politiske samfundsrolle.

DEL ARTIKEL: